Ilningar och smärta

Fråga:

Hej!

Jag har haft lite ilningar/irritation i min tand och under enstaka gånger (2) har det gjort ont (pulserande smärta) i några minuter, detta har pågått i en månad nu, fast det sker inte hela tiden utan det kan vara lungt i några veckor, och sedan känner jag av det i några dagar, osv.

Var hos tandläkaren idag, och han hittade ingeting, inga hål. Han föreslog att kanske ta borta min gamla fyllnad på tanden och göra ny, men han var inte säker att det skulle hjälpa. Eller så kunde jag avvakta. Valde att avvakta för tillfället.

Vad kan det vara? Behöver jag gå igen för att få en andra åsikt eller fixa fyllningen ändå? Inte billigt direkt att springa fram och tillbaka till tandläkaren direkt. Köpte Sensodyne Protect & Repair häromdagen som jag använder, hört att det ska hjälpa.

Svar:

När en tand ”spökar” så här brukar jag misstänka att den är utsatt för tandpressning/gnissling. Denna aktivitet kan även orsaka blottade tandhalsar. Möjligtvis kan Sensodyne – eller vanlig fluorsköljning – hjälpa något – men det är överbelastningen som orsakar problemet.
Tänder med sprickor – som ju kan uppstå p g a av överbelastning – är ofta onda till och från.
Kolla alltså belastning och justera in eventuellt. Ett byte av fyllning ger ju möjlighet att kolla eventuella sprickor..