Ilningar i tänderna

Fråga:

Hej! Jag har haft ilningar i två av mina tänder i underkäken i några år som aldrig går över, har testat rekommenderade tandkrämer men inget hjälper. Senaste gången jag var hos tandläkaren (ca 3 år sen) fick jag grov ångest och drog bort ansiktet när tandläkaren höll på (just för att ilningarna var så fruktansvärda), Det resulterade i att hon inte kunde fortsätta att rengöra mina tänder och jag gick därifrån. Mitt största problem är att jag nu fått en tid hos tandläkaren men vågar inte komma dit då jag inte vill att någon pillar på tänderna eftersom det är fruktansvärt obehagligt med ilningarna, så min fråga är om det finns något jag kan be tandläkaren att göra innan han/hon börjar pilla på mina tänder så jag inte känner av ilningarna? Vill inte ringa och fråga då jag tror att de kommer försöka övertala mig (har svårt att säga nej,vill inte tjafsa) till att komma dit och att jag då kommer få genomlida detta obehag ändå och bli ännu räddare att någonsin komma dit igen.

Svar:

Hej!
Så bra att du nu ska försöka igen. Generella ilningar så som du beskriver beror oftast på tandpressning/gnissling. Kraften tänderna utsätts för gör dem överkänsliga och ofta blottas tandhalsarna vilket bidrar stort till problemet. Intensiv sköljning med en starkare fluorlösning kan hjälpa något – men orsaken måste ju behandlas för att det ska bli bra. Behandlingen är i regel en avlastande bettskena som du har på natten . Det kan ta lite tid för besvären att klinga av.
Tala med din tandläkare om hur känsliga tänderna är och be om en undersökning med detta fokus- käkleder? ömma muskler? tandslitage?