Ilningar

Fråga:

Hej

För ca 7 år sedan rotfyllde jag en kindtand i underkäken. För snart ett år sedan tyckte tandläkaren att det blivit en spricka mellan själva tanden och rotfyllningen och hon gjorde vid tanden och satte på en krona. Ganska direkt efter detta kände jag en ömhet när jag bet ihop hårt eller tuggade på något med denna tand. Därefter började det ila i området kring denna tand när jag äter eller dricker kallt, och det ilar fortfarande. Jag har svårt att avgöra om ilningarna kommer från tanden med krona eller tanden framför. Tandläkaren kan inte hitta någon orsak till ilningarna. Själv gör jag en koppling till att jag fick kronan, med det kanske är fel. Kan det ha kommit in bakterier som orsakar något problem? Finns det något som kan orsaka ilningar i eller vid en rotfylld tand som efter ett antal år får en krona?
Mvh

Svar:

Hej!

Den typ av symptom du beskriver orsakas oftast av överbelastning och eller sprickor i tandsubstansen, så det är min misstanke nr ett. Bakterier är det inte eftersom ingen infektionsprocess har utvecklats utan symptomen har varit likartade och konstanta under en längre tid.

Kontakta din tandläkare och kolla belastning av tänderna. Porslin är så hårt att man inte kan gnissla in funktion, så om en krona är något för stor hög i bettfunktion kan viss ömhet obehag och ilning uppstå från rothinna och omgivande benvävnad och alltså även i en rotfylld tand. Det kan eventuellt behövas flera finjusteringar och det kan ta lite tid innan symptomen klingar av.