Ilning i Molar-lagning

Fråga:

Hej Elisabeth!

Jag har god tandhygien och bra tänder. Dock gnisslar jag mycket, så de få lagningar jag har gjort, har krävt kraftig bedövning pga temporära ilningar från borren.

För 2 veckor sedan gick jag till tandläkaren, som upptäckte att en molar hade en lös fyllning som borde bytas ut då det bildats lätt karies under plasten. Jag hade själv inte upplevt några problem från tanden alls. Tandläkaren sa att hålet var litet och lätt åtgärdat. Jag hade i vanlig ordning extrem ilning från borren och fick tre bedövningssprutor för att ens klara av lagningen.

Jag märke sedan direkt vid mddagsbordet att jag inte kunde tugga (äta) på den lagade tanden utan att det ilade kraftigt i lagningen. Värme/kyla går hur bra som helst, jag har inte ont i övrigt…. men direktkontakt på lagningen ger en skärande smärta.

Jag läste dina råd till andra här, så efter 2 veckor gick jag till en annan tandläkare. Han sa att lagningen såg fin ut på röntgen. Varpå han penslade på, och härdade, någon sorts gulbrun lösning. Problemet skulle gå över i och med detta, bedyrade han. Tyvärr vet jag inte vad det var för produkt han använde.

Nu har det gått 3 dagar och det ilar lika kraftigt på tuggytan fortfarande. Jag kan fortfarande inte tugga ens mjuk mat med den tanden.

Jag antar att jag blir tvungen att uppsöka en tredje tandläkare. Men jag undrar vad du tycket nästa steg borde vara? Och, vad tror du om denna ”pensling” som utfördes? Finns det någon chans att den kommer att hjälpa, om jag väntar?

Mycket tacksam för svar!

Svar:

Gå tillbaka till tandläkare 1 och be om kontroll av belastningen på tanden och fyllningen .
Symptom som dessa brukar vara orsakade av för hård påbitning.
Ibland kan de orsakas av spänningar i fyllningen som uppstått i samband med härdning av Compositen .
Det man penslade med var en fluorlack.