Ihålig mjölktand utan karies

Fråga:

Min 7,5-åring har sedan i somras ett enormt hål (bokstavligen!) i sin nedre hörntand. Hela ”taket” har eroderar bort, bara ”väggarna” kvar och man ser tandkött i botten. Röntgen visar att en permanent tand är på gång under, men tanden är inte lös ännu. Enl tandläkaren är det inte karies i ihåligheten, men hon kunde inte förklara vad som hänt med tanden. Några tankar?

Svar:

Hej!

Om det inte är orsakat av karies är det mest troliga att det uppstått då den permanenta tandens upplösning av mjölktanden vilket ju ska ske, hamnat lite snett och gått fortare i den centrala delen av mjölktanden och att rötterna hamnat lite vid sidan om i processen. Om tanden däremot lösts upp centralt inifrån pulparummet och mot tuggytan så kan det vara en så kallad intern resorbtion, vilket innebär att tandsubstansen löses upp inifrån pulpan.

Orsaken är ”idiopatisk” dvs man vet inte varför det bara händer ibland. I dagsläget är det nog inte möjligt att ställa differential diagnos mellan de två teorierna möjligtvis om det finns en röntgenbild av området sedan tidigare. Intern resorbtion har jag inte sett i en mjölktand utan bara i permanenta tänder och då i regel i roten utgående från pulpavävnaden i rotkanalen. Oftast är den tanden förlorad för en vuxen  men din son har ju turen att en ny permanent tand finns på väg.