Icke avslutad behandling

Fråga:

Hej,
För några år sen blev jag godkänd för tandreglering via min region och påbörjade min behandling hos en privattandläkare, och de fick den första betalningen av regionen. Några månader in i behandlingen flyttade jag till en annan region och ändrade adressen via Skatteverket. Det kom på tal på mina besök hos tandläkaren men jag gjorde ingen formell adressändring hos dem. 2 år senare säger kliniken att jag blir tvungen att bekosta för att avsluta behandlingen själv, ca 15000kr då de inte längre kan ta betalt av den första regionen. Jag blev chockad och frågade varför jag inte fått veta detta tidigare då jag varit bokförd på en annan region i 2 års tid, o kliniken sa att det är mitt ansvar att meddela ett adressbyte, så det är mitt fel. Det tycker jag att jag har gjort eftersom jag gjorde bytet hos Skatteverket och min journal borde ha uppdaterats. Tandläkaren sa då att jag har två alternativ, att antingen prata med min nya region o se om de vill ta över betalningen, eller betala själv. Min nya region sa att eftersom behandlingen utförts på ett annat ställe så står de inte för kostnaden. Efter vårt samtal där hon informerade mig om betalningen gick jag på totalt 3 besök till, ett av besöken var en felbokning av dem till deras tandläkare när jag egentligen skulle till en regleringsspecialist.
Jag hittade en annan klinik som ville avsluta behandlingen som jag kände mig bekväm med, och valde därför att byta till den kliniken. Jag får då en faktura från den första kliniken på 15000kr för avslutad behandling trots att jag inte har avslutat den hos dem. Jag har bestridit fakturan och sagt att jag kan betala för mina 3 besök efter vårt prat om betalningen då jag kunde ha valt att byta då, men kliniken säger att de vill ha betalt för sitt arbete under hela behandlingen. Jag menar på att de redan har fått den första betalningen från regionen så tekniskt sett har de fått betalt. Jag har pratat med verksamhetschefen som nu börjar ändra sin berättelse och byta datum för när jag ska ha blivit tillfrågad om betalningen, och det hela har slutat i en situation med smutskastning. Är jag skyldig att betala de 15000kr?

Svar:

Hej,

Tråkigt att det strular med betalningen. Det är svårt att flytta sin tandreglering från en Region till en annan då man har olika riktlinjer beroende på Region, det vill säga att en viss behandling kan vara ersättningsberättigad i en Region men inte i den andra. Du får kontakta betalningsansvariga i de olika Regionerna för att få rätsida på vem som betalar vad. Att du bytt klinik inom regionen gör det inte lättare men det måste finnas en rutin även angående det. De ortodontikliniker jag är i kontakt med vet jag skriver skriftliga avtal med sina kunder/patienter och det minimerar risken för konflikter som denna.