Hur länge gå med Bakteriedödande vid tandinfektion

Fråga:

Hej jag fick veta att jag har infektion i en tand. Det tog bort den tidigare fyllningen men fick prognos att tanden absolut kan räddas om vi gör en rotfyllning. Efter att ha tagit bort gammal fyllning fyllde de igen med Bakteriedödande temporär fyllning och jag fick en tid för början till rens först i slutet av september. Är det korrekt att jag ska gå så länge med en dålig pulpa? Innan de rensar. Enligt dom minskar inte chansen att rädda tanden och det är inga problem för mig o gå med detta tills dess. Vad är din åsikt omkring det hela? Har en tand det för ett tag sen blev infektion in också pga av djup fyllning som tyvärr fick ryka. Den hade varböld de har ej denna. Därför vill ja gå alla vägar rätt i tid för att öka chanserna för denna tand. Mvh

Svar:

Hej!
Om infektionen upptäcktes vid undersökning och inte på grund av akuta symptom/värk/svullnad så har du sannolikt haft den en tid.
Önskvärt är kanske att rensa ur så snart möjligt är men om inte tid finns för en fullständig behandling just nu så är det kanske bättre att vänta.
Vid rensning kan eventuellt en symptomfri infektion sätta fart och komplikationer uppstå som behöver tas om hand akut. Inför semestertider kan det kanske vara klokt att ”lägga locket på” om tanden är symptomfri och göra en planerad, koncentrerad rotbehandling för bästa prognos långsiktigt.
Skulle du få någon känning före planerat besök så vet du ju varför och får då söka hjälp.