Hjälp

Fråga:

Hej!
I mitten av september 2017 drog jag ut en visdomstand. Dagen efter, inte ens 24 timmar hade gått, så ringde tandläkaren mig på telefonen enbart för att fråga om jag mådde bra. Jag tyckte det va lite konstigt för har aldrig varit med om det förut. Jag sa att jag mådde bra, men att det gör lite ont och det känns fortfarande konstigt. Men jag tänkte att det är väl normalt, för det har ju inte gått så lång tid.
1 vecka senare började jag få feber. Så jag hörde av mih till tandläkaren och fick en akuttid in. Hon kolla på tänderna och skrev ut penicillin.
Efter kuren tyckte jag att jag blev bättre, men de höll bara i 2 dagar sen blev jag tokförkyld och fick ont i halsen. I mitten av oktober var jag fortfarande dålig och blev ännu sämre. Förutom att jag var förkyld, så hade jag feber, väldigt yr, kunde inte stå upp då min puls steg till 170 på några sekunder av att stå. Hade ingen aptit, hjärtat slog väldigt hårt och snabbt. Aldrig varit så dålig i hela mitt liv! Jag trodde ärligt att jag skulle dö. Nu har det gått hur många månader som helst. Och några av mina symptom som jag har kvar är extremt trötthet, mina tänder gör ont på sidan där jag drog tanden (har varit in o kollat men dem säger att de inte är något), bihålorna känns inte 100, huvudvärk varje dag, förvirrad, ljus o ljuskänslig, ansiktet o halsen är svullet hela tiden, får feber stup i kvarten. Har säkert glömt något. När jag mådde som sämst så låg jag inne på sjukhus i 8 dygn. Läkarna förklarade som så att det var en bakterie som kunde börja äta på hjärtklaffarna.

Till min fråga… Allt startade efter visdomstanden drogs. Var innan det hur frisk som helst. Kan de bli någon komplikation som ledde till allt det jag varit med om pga tanden?
Eftersom läkare inte huttar något, eller förstår varför jag fortfarande är dålig och till o med dem undrar om det är något med tandutdragningen. Sen är ju deras telefonsamtal dagen efter dragningen ännu mer misstänksam nu.

Har frågat tandläkaren om det här men dem verkar bara prata runt det. Vill även tillägga att dem är sura vid besök fram tills att jag tar upp detta. Då blir dem helt plötsligt väldigt lena i käften.

Svar:

Hej!
Vi har bakterier i munnen och de ska vara där. Ibland blir de sjukdomsorsak – karies /infektion på tandroten /tandlossning mm
Vid en tandborttagning eller annat kirurgisk ingrepp i munnen uppstår en blödning och bakterier kan komma ut i lodbanan. I de allra flesta fall tar immunförsvaret hand om dessa innan de ställer till någon skada. Man bör undvika att göra något som ger blodkontakt om det är fråga om en akut infektion tex varbildning i en tand. Då kan man ge antibiotika några dagar före ingreppet för att minimera risken.
Bakterier på hjärtklaffarna är en mycket sällsynt komplikation vir kirurgiska ingrepp i munhålan. I ditt fall finns ju en förkylning med i bilden som kan vara orsak. Jag förmodar att man kan artbestämma bakterien och kanske ursprunget.
En komplikation som denna är omöjlig att förutse och din tandläkare har inte gjort något fel. Att man har som rutin att ringa dagen efter en större behandling är inte alls ovanligt utan vittnar om omsorg om patienterna vid kliniken.
Be din tandläkare om en tid för att diskutera åtgärd och kanske är en remiss för undersökning och utredning till en specialist klinik i oral kirurgi vid ett sjukhus en bra idé.
Där finns ju bra möjligheter till tex röntgen/provtagning /samarbete med andra specialiteter som ÖNH. Din tandläkare och du kan även göra en anmälan till Patientförsäkringen så kanske ytterligare kunskap och synpunkter kan tillföras din situation.