HJÄLP

Fråga:

Hej! Mitt namn är xx, jag är 17 år fyller 18 nu i april! Jag har stora problem med mina tänder, har haft sen små ben! Men jag har oxå jätte stor rädsla för tandläkare, när jag har tid hos tandläkaren så mår jag alltid illa, jag får ont i magen, blir yr inland stannar jag hemma från skolan hur rädd jag är… och allt detta har lett till att jag tappat en tand för jag vågar inte gå till tandläkaren och laga tänderna. Jag har många hål tror jag, men vågar inte gå och laga dem! Har fått sövas 2 gånger för jag intr vågat laga dem hos tandläkaren vaken för jag är så rädd! En gång när ja var 2-3 år och en gång när jag kanske var 13-14 år! Så nu till min fråga! Kan jag få sövas med narkos och få mina tänder lagade? För jag vågar inte annars gå till tandläkaren men är rädd jag kommer tappa alla mina tänder ifall jag inte får dem lagade… och denna tand som jag tappat vad kan man göra åt det? Jag behöver akut hjälp! Så snälla svara mig! Och ifall jag kan få sövas med narkos måste jag betala för det eller är det gratis eftersom jag är 17år..?
Tack på förhand…

Svar:

Så bra att du tar tag i detta nu !
Du har vid två tillfällen behövt sövas för att laga upp och fixa dina tänder och det är ibland nödvändigt – men inte ett framkomligt sätt att sköta all framtida tandvård på. Patienter som du ska få hjälp på många plan att klara av sin tandvård i framtiden. Jag tycker man gjort det lite enkelt för sig om man inte ser det långa perspektivet och verkligen löser dina problem. Det finns specialistkliniker för att ta hand om tandvårdsrädda och ge bästa vård. Du behöver ta kontakt med din klinik för en remiss till specialistklinik. Du kan även välja att söka en privatklinik som är ansluten till Landstingets kostnadsfria barn – och ungdomstandvård och som har speciell inriktning på att behandla tandvårdsrädda patienter.
Ett bra sätt att slippa besvär från tänderna är att vara noga med daglig rengöring – helst eltandborste – mellanrumsrengöring och fluorsköljningar och tänka på att undvika sött och läskedrycker.
Nu när du tagit första steget – be om hjälp från någon i din omgivning om du behöver – så tala med din klinik eller sök på nätet efter någon som känns bra – för ett samtal om vad de kan erbjuda.