Hej!

Fråga:

För 7 månader sedan bet jag av en bit av en kindtand längst bak i överkäken. Den var tidigare lagad o h min tandläkare rekommenderade då en krona istället för lagning med komposit eftersom detta skulle bli mycket mer hållbart. Kronan kändes aldrig så bra som tanden gjort förut, på ”min bästa tuggsida”. För ett par veckor sedan lossnade plötsligt hela, när jag befann mig på semester i Grekland första dagen av 8. Jag mailade min tandläkare som svarade att det inte var farligt, jag kunde klämma dit den med en bit tuggummi och vänta tills jag kom hem med besök. Fick en tid hos henne 4 dagar efter hemkomst då hon inte röntgade utan bara blåste rent och klistrade fast kronan på nytt med ett ”starkare lim”. När jag 3 dagar senare borstade tänderna lossnade den pånytt. Inuti sitter en mjuk liten kludd i ett hörn som ser precis ut som häftmassa…. Här befinner jag mig nu, ringde kliniken igen och har ny tid om 4 dagar. Känns slarvigt och oseriöst, kronan är liten och skral, som ett tunt plastskal. Min tand är nerslipad, dessutom gav sig tandläkaren på tanden i underkäken och slipade av den en bit ifall det skulle hjälpa… Känner mig så ledsen, fick betala över 5000kr för detta som aldrig blivit bra. Kan man inte fästa kronan på ett bättre sätt än med lim/alternativt tillverka en stabilare modell?

Svar:

Hej!
Det finns mycket som kan gå fel när ”naturens skapelse ” ska ersättas av oss i tandvården.
Klokt beslut kan vara att inte chansa på att göra en stor compositfyllning utan välja porslin.
Det kräver skicklighet i att preparera/forma tanden, ta avtryck och att teknikern sedan gör
ett bra arbete.
Om det är en så kallad ”bondad porslinskrona” ska den sedan limmas och den bonding teknik vi använder idag är användarkänslig
och t ex kan lite fukt göra att fäste uteblir. Det förefaller som om problemet ligger här i limningen.
Att be dig sätta dit porslinet med tuggummi är riskfyllt kronan kommer sannolikt inte på korrekt plats, kan gå sönder/du kan svälja den mm.
Att sedan inte avlägsna 100% av eventuellt tuggummi är att bädda för ett nytt misslyckande med återsättningen.
Alternativt är kronan en Zirkonium krona som fästs med hjälp av att tanden prepareras till parallella ytor och cementeras med konventionellt cement.
Är det en Zirkonium som lossnat två gånger bör man backa och tänka om och analysera problemet och åtgärder.
Därefter ska funktion i bett och tuggning justeras ju längre bak i bettet desto kinkigare och mindre marginaler för
nya ytor. Ibland kan en mindre justering av motbitande tand vara korrekt för att nå bästa belastning.
Om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så finns ett treårigt garantiåtagande men nr ett är ju att du får en korrekt och hållbar tandersättning.
Vänd dig till verksamhetschef om det är annan än din behandlande tandläkare och resonera igenom det uppkomna läget.