Halvprotes

Fråga:

Hej jag har samma problem som jag såg att en man hade klagat på att tand protesen inte sitter lossnar direkt efter att krokarna har justerats och min tandläkare säger samma att man får acceptera att den inte sitter ok. Och det gör inte jag hade jag vetat det här så hade jag inte gjort det är som att kasta 7300kr i sjön och min tandläkare svarar inte på mina frågor utan pratar över huvudet på mig. Vad händer efter när min garanti har gått ut och jag måste springa var 14 dag för att fixa krokarna. Jag pratade med en tandhyginist i helgen från folktandvården och hon sa att det ska inte vara så här, sa även att krokarna kan gå av om man justerar dom för ofta. Jag kommer att byta tandläkare för hon ger mig Inget förtroende svara inte på mina frågor men jag undrar om garantin följer med.

Svar:

Hej!
Avtagbara tandersättningar är en svår konst att få i bra funktion. Om klamrarna tappar så snabbt beror det på att de får för stor belastning och att protesen rör sig för mycket.
Man bör först kolla att passformen mot underlaget är god – basa/fylla i protesen om den inte stöder helt bra. Därefter bör man kolla och justera in tandkontakterna så att tuggning fungerar så bra som möjligt. Kontakta din behandlande tandläkare först. Kommer ni inte överens så kan du söka en annan och garantiåtagandet kan eventuellt efter överenskommelse överlåtas till annan behandlare.