Gommen

Fråga:

Hej! 44 år, kvinna. Aldrig rökat/snusat/druckit alkohol. Pressar samman käkarna/tänderna samt tungar upp i gommen. I princip dygnet runt. Har svår hälsoångest/oro o stress. Gjort detta i väldigt många år. Äter medicinen Sertralin 25 mg (många år) och är väldigt torr i munnen. Går på mina tandläkarkontroller. Dax på måndag. I torsdags 26 okt var jag hemma med vård av barn (11 åring med halsont/förkyln etc) Jag upptäckte att jag var öm i hårda gommen. I mitten men lite åt hö om. Inte på räfflorna utan lite längre bak. Öm att trycka upp tungan, öm att äta och att harkla mig. Öm när jag tryckte fingern där. Som ett blåmärke eller som att jag slagit mig. Vilket jag inte gjort. Lite röd på området ca 5mm x 7 mm. Kände försiktigt med fingern där och kände en minimal ”upphöjnad” som ett minimalt myggbett. Den var öm. Jag blev ömmare i några dagar. Igår måndag var jag lite mindre öm men den ”myggbettet” är kvar. Idag tis 31/10 fortf kvar lite öm fortf. Jag kan inte låta bli att stryka med fingerblomman på den, flera gånger per dag. Min tungspets är torr o lite ”svidig” idag.

Jag lägger min Sertralin på tungan men då jag har skröck med att sätta i halsem så trycker jag den upp i gommen ibland innan jag får ner den.
Jag åt några nachochips 2 1/2 dygn innan detta kom. Svagt minne av att någon middag var för varm i munnen. Men jag har ingen sveda/brännande känsla utan mer ”öm”
Jag minns att jag borstade gommen med tandborsten men minns inte när. Lördagen innan så var jag lite snuvig o skum.
Hade näsblod några dagar innan det kom i gommen där det levrade blodet kasade mellan näsa o svalg o jag harklade massor o tryckte tungan hårt mot gommen för att få ut det levrade blodet.

Jag har googlat och blivit väldigt rädd. Ser bara cancer, tumörer, förstadier.
Ringde min tandläkare som på min beskrivning inte alls tror att det är något av det jag oroar mig för. Hon trodde på ett sår/blåsa pga något jag ätit/ev borstat, ev tabletten upp i gommen, eller att jag har någon förkylning som inte brytit ut eller att jag pressar tungan upp.

Kan en blåsa kännas så? Man ser inget när man tittar mer ön lite rodnad. Men man känner ploppen.

Jag har vita streck på kindernas sidor sedan många pr pga tandpressning. Ömma tänder ibland. Osv

Men vad tror du? Ömhet i gommen o liten minimal ”plopp” (den är inte stenhård)

Min tandl ska självklart kolla på måndag. Och hon sa att jag skulle vara lugn. Att det hela låter ofarligt o att cancer i munnen hos 44 åringar som inte rökar osv är väldigt ovanligt.

Svar:

Hej.

Många gånger när man är stressade eller har ångest, pressar man som du skriver tänder och tunga. Detta kan leda till små sprickor i tänderna och det ger många gånger en inkörsport för bakterier. Låter som en infektion som kan ha startat på grund av detta. Bra att du bokat tid hos tandläkaren för kontroll och att de får ta röntgen för att kontrollera. Någon cancer är inte första diagnosen som man tänker på angående det du beskriver.