Glugg

Fråga:

Har mått dåligt under många år av en glugg mellan framtänderna. Runt 2010 slutade jag att snusa, snyggare upp mina tänder och köpte två tandkronor. Blev av med gluggen, mådde mycket bättre psykiskt, vågade skratta mer och blev mer social.
Sommaren och hösten 2022 var jag på flera tandläkarbesök pga att jag fått karies av mina mediciner som orsakar muntorrhet. Fick också en tandskena som jag ska ha på nätterna.
Efter att ha använt den ett tag tyckte jag att det börjat glipa upptill mellan framtänderna men blev tillsagd att så var inte fallet.
Efter ytterligare några månader så hade jag fått en glipa hela vägen mellan framtänderna.
Detta måste bero på tandskenan. Jag mår mycket sämre igen och har dragit mig mer undan från sociala sammankomster. Är också väldig besviken och ledsen då jag betalade rätt mycket pengar för kronorna. Det var också psykiskt jobbigt att få kronorna då jag är väldigt tandläkarrädd.
Vad ska jag göra nu? Måste jag köpa nya kronor? Kan man trycka ihop dem igen?

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att det inte blev bra. Jag tror att skenan är orsaken till att gluggen blivit större igen. Vilken sorts skena är det du har och använder du den fortfarande? En profylaxskena för att minska kariesrisken kan man byta ut mot annan behandling. Är det en skena för att du pressar/gnisslar tänder kan man säkert justera den. Jag tycker du ska ta upp problemet med din tandläkare och kan hen inte hjälpa till får du ta kontakt med en tandreglerare som eventuellt skulle kunna hjälpa dig med en tandställning i form av skenor för att flytta tillbaka de kronförsedda tänderna.