Glasjonomer och pernamnent tuggtand hos barn?

Fråga:

Hej,
Vår son fick en emaljdefekt på en sexårstand åtgärdad med en kompositlagning för några veckor sedan och han har inte kunnat tugga på den sidan sedan dess. Så fort något hårdare än potatismos kommer mot tanden gör ont och ibland skriker han till. Jag har testat att trycka på tanden med både fingrar och en plastpinne och tre av fyra ”taggar”/hörn på den kan jag trycka hur hårt som helst på, men det hörnet jag tror är det lagade kan jag inte peta speciellt hårt på innan han skriker till.
Vi har varit tillbaka ett par gånger och sist slipade de lite till på lagningen, men sa att gränsen mellan lagning och tand var tydligare än förväntat, så det är risk att den inte sitter fast. Slipningen hjälpte inte mycket…
Jag frågade lite om vad man gör då och då sa de att de måste göra om fyllningen och så sa någon, jag minns inte om det var tandläkaren, sköterskan eller receptionisten som bokade en ny tid, att man kan ju testa ett annat material också. Jag frågade vad man kan ha istället och då sa de Glasjonomer.
Jag sökte på dessa olika material och på 1177.se står det ju klart och tydligt att varken glasjonomer eller plastförstärkt glasjonomer lämpar sig för tuggtänder eller ytor med tuggbelastning. Däremot komposit ska ju tydligen vara starkt bara det sitter fast.
Jag blev väldigt konfundrad av den informationen. Gäller det rakt av, eller finns det undantag? Om de säger att de ska laga med glasjonomer imorgon, vad gör jag då? Ska jag ta sonen och fly därifrån då?

Svar:

Hej !
Det förekommer emaljskador på just sexårstanden och de är ibland svåra att åtgärda på ett bra sätt – just på grund av att emaljen inte är möjlig att fästa till på bästa sätt. Glasionomer är då ett alternativ då det fäster väl mot defekt emalj och underliggande/ blottat dentin. Dock finns ett kombinationsmaterial som t ex Dyract som fäster bra och har bra slitstyrka. Så en nogsamt utförd fyllning i Dyract – med ordentligt isolering mot dentin med tex Gluma – och noggrann npassn8ng i bettet borde göra tanden symptomfri . Använd Flux eller Dentansköljning dagligen för att stärka emaljen.