Fyllning spökar

Fråga:

Hejsan!

Jag lagade en tand genom så kallad stegvis exkvaring. Den slutliga fyllningen gjordes för 4 månader sen. Har sedan dess dragits med symptom som ilningar och tandont. Det gör ont i tanden när jag knackar på den. Tandläkaren föreslår en rotbehandling som lösning.
Min första fråga är om mina symtom ensamt räcker för att landa i slutsatsen att tanden behöver rotbehandlas, eller om kan det finnas andra orsaker till symtomen, och i så fall vilka? Min andra fråga är om den första behandlingen (stegvis exkavering) omfattas av någon slags garanti eller är bortkastad pengamässigt sett?
Känns olustigt att behöva betala för en ny behandling så tätt inpå den första behandlingen.

Tack på förhand.

Svar:

Hej,

Stegvis excavering är en behandling man gör för att om möjligt hålla tanden levande. Lyckanden frekvensen varierar beroende på hur stor skada tanden hade från början. Dina symptom tycker jag kan vara tecken på att du bör rotfylla tanden för att problemen inte ska kvarstå. Så svar på dina frågor: Ja jag tycker att dina symptom är nog för att tanden ska rotbehandlas och ja, du betalar för stegvis excavering och sedan separat för rotbehandlingen. Eventuellt skulle väl tandläkaren kunna ge dig rabatt/garanti på fyllningen som gjordes efter den stegvisa excaveringen, men det är inget som ska tas för givet.