Fruktansvärd käksmärta

Fråga:

Hej! Jag fick min visdomstand bortopererad för 4 veckor sen ca.i överkäken. När bedövningen släppte då fick jag sån fruktansvärd värk i nedre delen av käken. som fortfarande består går i intervaller. Har egentligen ont hela tiden men emellanåt så fruktansvärt ont så jag näst intill blir paralyserad. Har aldrig upplevt en sådan värk tidigare, men ömhet pgr av tandgnissling spända nackmuskler.
dag 2 efter operat.så började det lukta och smaka väldigt illa från näsan och ner i svalget vad jag upplever samma sida som ingreppet. Sökte akut fick antibiotika ery-max 7 dagar utan resultat, enligt tandläkaren ser läkningen fin ut och ingen misstanke om en sinuskommunikation. Har nu ätit Citodon o ipren i under lång tid nu. Som tar bort toppen av det värsta. Iallafall. Men vill inte behöva äta det för länge. Varit akut igen till tandläkare samma kedja men olika tandläkare. Då värken upptill också tilltagit runt tanden bredvid den borttagna visdomstanden. Haft problem med den innan dom tog bort visdomstanden. Men inte såhär mycket den står ensam i raden så den blir väldigt belastad av gnisslande. Har bettskena. Får bara till svar att man får såhär ont ibland efteråt. Men det är ju värre nu när det väl sätter in som värst. Då gör det så fruktansvärt ont både övre o undre käken och långt bak i gommen allt på höger sida. Sprängande känsla som går upp mot örat o värker, samt så får jag ökad värk i nackmuskelaturen, som jag har problem med annars pgr av spänningar. Dom ser inget på röntgen säger bara att jag är spänd och att jag gnisslar så därför blir det såhär.
Men jag har ju aldrig haft så här tidigare. Kan sånt här utlösas av en tandborttagning.? Och dessutom bli värre emellanåt. Och vad är oddsen att jag får dålig lukt från näsan /bihålan i samma veva men ingen svullnad eller feber.
Tandläkaren. Kan inte göra mer utan menar att jag får härda ut äta Alvedon (som inte lindrar alls) o försöka lära mig leva med smärtan. Står inte ut.. Vad kan jag göra?

Svar:

Hej!
Vänd dig till en större specialistklinik i oralkirurgi vid ett sjukhus – be om remiss!
En del av de symptom du beskriver talar för en kommunikation till sinus/bihålan . Detta kan även kollas av Öron/Näs/Hals specialist.
Smärtattackerna kan komma från käkleden och med din historik av tandgnissling/pressning och bettskena kan leden vara ”försvagad”.
Vid en tandborttagning långt in i tandraden med bedövning och med onaturlig gapning kan discen/brosksivan i leden komma lite ur
läge och orsaka problem. Man bör även göra en riktad undersökning av käkleden alltså. Använd bettskenan lite mer än vanligt och be
att belastningen på tand nr 7 kollas och justeras.