Frätskador

Fråga:

Hejsan!
Jag undrar hur lång tid det tar för en frätskada att skapas. Det är så att jag har upptäckt en hel del frätskador på mina framtänder, men det som oroade mig mest var min övre framtand som är nästan helt matt. Jag vet att för ett par månader sedan så var denna frätskada bara runt tandköttet men har nu brett sig väldigt snabbt över nästan hela tanden. Går det verkligen så fort?

Jag dricker läsk. Men försöker att hålla det på helgen. När jag har druckit läsk så ser jag till att ta munskölj efteråt. Jag försöker även att svälja läsken snabbt och använder ibland även sugrör. Jag känner att jag gör allt för att förhindra frätskador, men jag får dem ändå.

Än så länge så är skadorna bara ganska ytliga, men de är ju där och det oroar mig ifall det blir värre, trots jag försöker att förebygga frätskador.

Svar:

Hej!
Så bra att du uppmärksammat detta i tid. Enda sättet att undvika frätskador är att inte utsätta tänderna för syra. Emaljen kan vara olika motståndskraftig på ytan – men för alla gäller att ju längre in i emaljen man kommer desto fortare försvinner den. Du gör rätt genom att minimera intag och använda sugrör- att sippa läsken under lång tid är det sämsta. Använd en lågslipande tandkräm med fluor och skölj med fluor dagligen men borsta inte strax efter intag av det sura. Skölj bara med vatten då. Tala med din tandläkare och få en bedömning av läget så att ni även kan följa utvecklingen framåt.