Frätskada

Fråga:

Hejsan
Jag är 18 år och var nyss hos tandläkarn. Dom tyckte de såg bra ut men påpekade lite om någe frätskador. Dock så har jag de senaste åren tagit tag i tandhälsan och minskat på läsk och andra sura produkter. Är nästan lite rädd på grund av vad dom påpeka, tror dock dom påpekade gången innan med. Dock så känns det jue inte så allvarligt för då borde dom sagt något. Hur orolig bör jag vara och hur kan man förebygga på bästa sätt?
Hälsningar

Svar:

Hej!

Frätskador är en av de tandskador som oroar mig som tandläkare mest. Dagens tolerans att folk, redan i låg ålder, kan gå omkring och sippa på någon dryck redan tidigt på morgonen och resten av dagen gör att det sura påslaget på tänderna är mycket, mycket högt. Den sura miljön klarar inte ens tandemaljen som är en av kroppens allra hårdaste och slitstarkaste vävnader.

Jag tycker inte du ska behöva vara så oroad, men det är helt rätt att du minimerar frekvensen av sura drycker och sura födointag. Den skadade emaljen kan inte nybildas och det är därför tandläkaren ser skadan även i år vid din undersökning, skadan finns kvar som ett ärr även om processen inte är aktiv. Bäst förebygger man frät/erosionsskador genom att minimera intaget av sura produkter och att sköta sin munhygien. Att använda fluoridtandkräm vid tandborstning minskar risken för frätskador ytterligare.