Fraktur?

Fråga:

Har gjort en endodontisk behandling på 36 efter ett kariesangrepp som tydligen var så stort att tanden frakturerade.

Efter akut rensning så inflammerade tanden något rejält, medan jag inte haft någon känning från den överhuvudtaget tidigare. Sedan gick jag tillbaka för rensning, men hade fortfarande ont. Tandläkaren sa att det kommer släppa efter rotfyllningen. När rotfyllningen gjordes, var det ömt vilket jag förstår att det kan vara. Men efter några veckor, månader har denna ömhet inte släppt. Har fortfarande känningar och det är ömt speciellt efter kallt.

Eftersom jag är tandsköterska har jag bett en tandläkare att ta apikalröntgen. Tandläkaren sa att rotfyllningen ser tunn ut men verkar vara tät, dock har det uppkommit bennedbytning apikalt, jag tror inte det funnits innan eftersom tandläkaren endast ville göra endodontisk behandling för att kariesangreppet var djupt och inte för att det fanns en pulpa inflammation.

Hon ville gärna göra om rotfyllningen men jag har nu sagt att jag inte har känningar längre eftersom jag redan lagt ut en massa med tusenlappar på en rotfyllning och vill helst inte ge ut mer, speciellt när jag har en känsla av att det kan vara en fraktur. Jag vågar inte ens konsultera med henne längre eftersom jag inte har möjlighet att lägga ut pengarna.

Tror du/ni det finns en chans att ”rädda” tanden överhuvdtaget? För i så fall så lägger jag ut pengarna igen, men vill inte riskera att behöva ta bort den efter så många och långa behandlingar.

Varför blir den extra känslig vid kallt? Inte när jag dricker vatten, men till exempel när jag äter glass. Är det troligt att det finns en spricka eller är det rotfyllningen som misslyckats?

Svar:

Endodonti är svårt och tyvärr lyckas vi inte alltid på första försöket. Förändringen på roten har väl sannolikt uppstått efter rotbehandlingen eftersom inget nämnts om den före rotfyllningen. Rensningen har kanske fört ner /inte fått bort alla vävnadsrester och bakterier och då får man göra om och göra rätt. Bäst prognos är det om en specialist i endodonti – eller i alla fall en tandläkare med denna intresseinriktning – gör den nya rotbehandlingen.
Det är trist och kostar pengar. Tyvärr finns inga generella garantier omfattande rotfyllningar.
Hur viktig är tanden för dig? Det kan kanske vara sprickor som inte identifierats – men de ger inte rotspetsinflammationer som syns på röntgen. De kan spöka och ge symptom – men då vid belastning – inte kyla.
Kan det var en granntand som signalerar vid kyla? tandhals? överbelastad tand?