Fraktur på tandkrona

Fråga:

Hej!
Jag har fått en liten fraktur på framtandens porslinskrona som är från 2015. Känns vasst och obehagligt. Jag ringde och fick en akuttid, min ordinarie tandläkare hade ingen tid då.
Tdl tog rtg- bilder men hon tyckte att jag skulle avvakta och ta tandtråd. Ringde och beställde tid till min tandläkare och hon försökte laga den. Som de sagt så är det en väldigt liten fraktur men lagningen höll bara en dag. Ringde för tredje gången och fick den första Tdl igen. Hon kunde inte se frakturen och började på fel tand, förvirrande, kändes som jag inbillar mig ett icke problem. Efter att jag förklarat var jag kännerden, mellan framtänderna uppåt tandköttet så putsade hon lite, men problemet kvarstår! Tandläkaren förklarade att lagning med plast håller dåligt. Vad tycker du att jag ska göra. Ny krona föreslog jag men fick ingen reaktion.
Nu är jag snart uppe i en summa av 3000:- på bara en tand.
Mvh Anna

Svar:

Hej!
Det är inte alldeles klart av din beskrivning om frakturen sitter på själva skäret som ju är tuggutsatt och då är det svårt att få en fyllning att sitta kvar. Belastning är i ju så fall trolig orsak till att frakturen uppstod. Är frakturen mellan tänderna och ner mot tandköttet är nog det bästa att göra om kronan – om det inte känns tillräckligt bra efter putsförsöket. Då kronan är gjord för mer än två år sedan så finns tyvärr ingen garanti att åberopa. Din tandläkare kan kanske ge rabatt ändå vid en omgörning pga en porslinsfraktur och så pass snart efter att den gjorts.