Fraktur i rotfylld tand

Fråga:

Hej!

Jag har en krona på min rotfyllda framtand sedan 2017.

För lite mer än 3 månader sen fick jag ett slag mot munnen av en elev på jobbet (arbetar på skola) och fick ont i framtänderna av det. Så jag bokade tid hos tandläkaren för kontroll inom några dagar. Tandläkaren kände på tanden och sa inget är fel.

I helgen spräcktes tanden där bak och blev lös när jag bet i mjukt godis. Åkte in akut och de konstaterade att tanden släppt p.g.a en fraktur som tillslut gett med sig. Min egna tand hade lossnat tillsammans med kronan. Nu måste jag sätta in implantat.

Nu ville jag att tandläkaren kollar om det blev en början på fraktur i samband med smällen av eleven, för då beror detta eventuellt på en arbetsskada, men tandläkaren har inte gjort någon röntgen den dagen jag åkte in efter att jag blev slagen. Han kände bara på min tand och tittade på den.
Jag undrar om han borde han gjort röntgen? Hade man kunnat upptäcka detta tidigare? Speciellt för att tanden är rotfylld förstår den är skör då) och en krona. Har inte någon känsel i den roten/tanden. Kunde smällen av eleven varit ursprungskällan för en eventuell fraktur som tillslut sprack helt i helgen?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Du ska anmäla händelsen till försäkringsbolaget ni har via arbetsplatsen och även anmäla händelsen som vållande till arbetsskada. Jag tycker inte att en röntgen ska behövas och tandläkare har journalanteckning att du sökt för första kontroll efter traumat men allt kan inte konstateras vid första besöket och jag tycker att traumat är en given anledning till den problematik du nu har. Du har rätt att en rotfylld tand är skör men även en ”frisk” tand hade säkert blivit skadad av slaget du fick.