Fråga om slipnings-behandlingar

Fråga:

Hej!

Jag har en visdomstand längst in i övre käken som de senaste månaderna orsakat ett litet bitsår i motsatta käken. Alltså längst in innan svalget är det som ett litet hål/märke som gör mer eller mindre ont varje dag.

Jag var hos tandläkaren nyligen och just då hade jag inte besvär av såret. Jag fick beskedet att allting såg fint ut.

Nu har såret uppkommit igen och jag har bokat en ny tid hos tandläkare för att försöka reda ut hur jag kan få det här såret att läka. Jag har hört att man kan slipa på tänder får att få bort vassa kanter och på så vis undvika bitsår. Detta är det som jag helst vill göra, före att ta bort visdomstanden, då tanden i övrigt mår bra.

Nu försöker jag leta upp vad detta skulle kunna kosta. Jag har kollat upp slipnings-behandlingar hos min tandläkare och funnit två behandlingar som kallas ”bettslipning för ockkusal stabilisering”, samt ”ocklusionsstabiliserande bettslipning”. Min fråga till dig är vilken av dessa två behandlingar som skulle kunna vara det jag behöver? Dessa två behandlingar skiljs nämligen väldigt mycket åt i pris.

Mvh

Svar:

Hej!

Ingen av de åtgärdskoder du anger är nog aktuell för att behandla problemet med att du (som jag uppfattar det) biter dig i tandköttet som täcker visdomstanden i underkäken. Om visdomstanden har ett ”lock” av tandkött så kan det vara indicerat att ta bort detta och frilägga tandkronan. Man ska förstås också kontrollera att visdomstanden i överkäken inte har för spetsiga cuspar/taggar och i så fall jämna till och putsa dem.