Fråga om att dricka läsk eller inte.

Fråga:

Hej!

Jag är 27 år. Jag har en fråga angående mina tänder.

Jag dricker ofta Coca-Cola, nästan varje dag och det har jag gjort väldigt länge nu. Men jag själv kan trösta mig med att jag är väldigt van vid att borsta mina tänder varje morgon och kväll och när jag känner för det en tredje gång mitt på dagen, väldigt, väldigt noga i några minuter, plus att jag sköljer tänderna efteråt med Listerine som får vara i munnen ibland 1-2 minuter.
Visserligen ska jag till tandläkaren och kolla mina tänder i februari, men jag vill ändå höra vad ni svarar om detta. Jag gillar att dricka läsk men hur kan man göra för att inte få hål i tänderna om man ändå vill dricka läsk och äta godis och sånt? Jag har väldigt svårt att sluta.

En annan sak. Kan jag ha hål i mina tänder utan att känna smärta? Jag har haft hål i tänderna förr men aldrig känt smärta.

MVH

Svar:

Bra att du tänker på risken med läsk och godis! Din munhygien är bra vad gäller borstning – men du behöver även göra ren mellanrummen med tandtråd eller Soft-Picks tandpetare. Sluta med Listerine – och välj en vanlig fluorsköljning i stället morgon och kväll. Det farliga med Cola är inte så mycket sockret – som syran – lågt pH som fosforsyra. Ofta sippas den i små klunkar under lång tid – och framtändernas emalj i överkäken utsätts för frätskador. Det är inte bara vad – utan hur ofta som avgör faran. Drick med sugrör om du måste smådricka ofta.
Godis: rengör innan du festar loss så finns ju inga bakterier som kan ge karies med sockret.
Ja, man kan ha karies utan symptom från tänderna. Det kan dröja ganska länge innan hålet blir så djupt att pulpan reagerar med smärta.
Be din tandläkare kolla: hål ? frätskador? munhygien ?