Fråga ang en tandkrona.

Fråga:

I början april bet jag sönder en tand i övre käken långt in. Min tandläkare ansåg att det måste bli en krona. Efter det har jag känt av ett obehag vid varje tugga.
Efter Ca 1,5 mån slipades kronan ner något efter misstanke om att kronan var något hög. Trots det blev det ingen förändring.
Nu anser tandläkaren att det ska behövas en rotfyllning, Är det brukligt att borra genom kronan och rotfylla. Skulle inte det ha gjorts som första steg.
Garanti lämnades vid första behandling ska detta betraktas som en ny behandling?

Svar:

Hej!

Ju längre in i tandraden desto större tuggkrafter och kinkigare att utforma en krona och introducera ett hårt material som porslin. Porslin går inte att ”gnissla in” utan symptom uppstår från rothinna och omgivande ben i forma av ömhet vid belastning, tuggning.

Tanden du bet sönder kanske fick sprickor som inte kunde konstateras i samband med behandlingen med kronan, som  nu bidrar till att underhålla symptomen. Så länge det håller sig till viss ömhet vid belastning och eventuell isning så bör man satsa på att justera in kronan väldigt noga och avvakta lite, det kan ta lite tid för symptomen att klinga av.

Om pulpan blir inflammerad så är symptomen först ilningar men övergår sedan i ont för värme och mer ihållande värk. Då är det dags för rotbehandling. Det händer att man måste rotbehandla tanden genom en i övrigt felfri krona. Beroende på material kan det vara en styv match att ta sig igenom. Garantiåtagandet avser kronan men omfattar inte tillkommande behandling i form av rotbehandling.