Förlamat ansikte tandläkarbedövning

Fråga:

Hej!
Var hos tandläkaren då jag känt ilningar i en tand placerad längst bak i underkäken. Spricka hittades och jag fick bedövning innan tanden borrades upp(tanden var lagad sedan tidigare). Jag har fått bedövning många gånger men aldrig upplevt det som nu hände. Halva ansiktet förlamades och jag kunde ej blinka eller stänga ögat på flera timmar. Tandläkaren sa att detta kunde ske men är sällsynt och händer hos kanske en av tjugo. Har nu fått en provisorisk lagning i avvaktan på hur det utvecklar sig med tanden. Om allt går bra ska tanden få en permanent lagning längre fram. Är nu hemskt orolig för att ta bedövning igen och undrar om det gör väldigt ont att göra den nya lagningen utan bedövning eller om det går bra att göra utan?
Har tidigare lagat hål utan bedövning. De senaste åren har jag dock valt att få bedövning då jag känt mig mer rädd än tidigare för smärta. Nu är jag mer rädd för bedövningen än något annat då jag även läst att det kan uppstå skada på nerv och att förlamning och känselbortfall kan bli bestående. Att inte få tillbaka känsel i halva ansiktet och inte kunna blinka eller stänga ögat känns minst sagt skrämmande!

Svar:

Hej!
Det hör verkligen till ovanligheterna att bedövningen ”går bakåt” och påverkar andra grenar av nerven.
Vi ser ju alla lite olika ut i anatomin och ibland kan nervens utsträckning och förgrening variera något som på dig. Trigenimus som är den aktuella nerven har tre grenar bl.a. en som går till underkäkens tänder nervus Mandibularis som är den man vill bedöva. En ren nervus Facialis signaleras känsel i ansiktet och sköter blinkning. Problemet när den påverkas är ju att ögat blir torrt och om det skulle hända bör man blunda eller täcka över ögat tills ögonlocket fungerar igen.
En bedövning kan sitta i länge om man ”lyckas” lägga injektionen för nära/ i nerven men det blir inte en permanent bedövning, det går tillbaka men det kan ta tid.
Efter mina 44 år som kliniskt verksam är min erfarenhet att det ytterligt sällan blir komplikation vid bedövning.
Du kan alltid testa att göra lagningen utan bedövning och skulle det bli för tufft så vet ju din behandlande tandläkare att lägga injektionen kanske något lägre i området så det kommer inte att hända igen.