Förändrat bett

Fråga:

Hej!

Sedan jag fått mina visdomständer så har formen på mina tandrader förändrats, och därmed förändrat mitt bett. De två kindtänderna längst in på varje sida på nedre tandraden har liksom skjutits utåt mot mina kinder ett par millimeter. Jag har ingen tandvärk. Resten av tänderna i min mun har säkert skjutits hit och dit också, då när jag biter ihop, så skjuts min käke ett par millimeter åt vänster, vilket ger mig ett snett bett. Poblemen jag har är att jag inte längre kan bita ihop mina framtänder, då tänderna längre bak slår emot. Det gör det ibland svårt att bita av mat som har tuggmotstånd eller trådiga fibrer. Jag har även problem med smärta i käkarna som jag tror beror delvis på mitt förändrade bett. Jag har träffat en tandhygienist för detta problemet, och de ska ge mig en bettskena då de tror att jag pressar/gnisslar tänder på natten och för att jag antagligen hat TMD om jag förstod rätt. Jag gick dock dit för problemet med att jag inte kan bita ihop framtänderna men de i princip ignorerade det problemet. Går det att korrigera med tandställning eller något annat?

Svar:

Hej!
Du behöver träffa en tandläkare som kan bettfunktion och kan avhjälpa problem som dina, som kan uppstå
när visdomständerna orsakar oreda.
Deras ankomst i sig kan inte flytta om tänder annat än närmaste granne men de stör ofta och triggar tandgnissling/pressning.
Denna aktivitet kan möblera om och orsaka det du nu upplever av bettinstabilitet.
Att framtänderna inte längre når varandra för avbitning (bettöppning) orsakas av att visdomständerna ändrat vinkeln mellan käkarna.
En bettskena är en bra hjälp för avlastning och för att få en bättre relation mellan käkarna igen, men sannolikt måste visdomständerna
tas bort och en bettanalys göras för att identifiera vad som behöver justeras ytterligare för bettharmoni och stabilitet.