Flera problem men kö till tandläkare

Fråga:

För en tid sedan fick jag besked att den tandläkarmottagning där jag gått de senaste åren, nu stängt. Ägare E pga skada och ägare T pga ålder. Har försökt få tag i annan tandläkare, men stötte på patrull. Hittade dock en som kunde ta emot, men det var kö för nya patienter och där står jag. Om kön är lång eller ej, vet jag inte.

Här står jag alltså med flera ofärdiga tandarbeten. I november 2019 påbörjades rotfyllning av en kindtand. Återbesök i december fick avbokas pga ryggskott. Sedan kom pandemin och allt sattes på paus.
I slutet av juli 2020 kallades jag till undersökning. Under hösten 2020 och våren 2021 har jag varit flera gånger på mottagningen. Den ofärdiga rotfyllningen har inte åtgärdats, utan man har gjort annat. Eftersom jag inte haft ont i den aktuella kindtanden och inte har kunskap att avgöra om de andra åtgärderna varit viktigare, har jag vaken kunnat säga bu eller bä.
Kindtanden har ett stort kariesangrepp på insidan ner mot tandköttet. Tycker också att det verkar som om något av den provisoriska lagningen lossat. En del av tanden känns taggig. Hur länge håller tanden? Går den över huvud taget att rädda eller måste den dras?
En hörntand som rotfylles för kanske 40 år sedan, har gått sönder. Först lossnade en bit och sedan ramlade resten ut. Nu är det bara en liten tagg kvar. Enligt tandläkare T är där karies. Hur åtgärdar man då? Går det att sätta någon sorts lös tand i gluggen?
En kindtand och en hörntand som båda lagades av T sommaren 2021, känns inte ok. Lagningen är skrovlig och jag upplever att den inte täcker helt.
Har alltså flera problem och känner stor oro och förtvivlan över hur detta ska sluta. Vad gör jag?

Svar:

Hej,

Nummer ett är ju att hitta en ny tandläkare. När du sedan får beställa en tid måste du berätta om dina problem och din oro för att du ska kunna få hjälp med rätt problem. En påbörjad rotfyllning kan stå rätt länge, risken är bara att den inte är helt rensad och därför kan ge problem eller att tanden spricker för att den är skörare innan rotfyllningen gjord. Putsa till gamla fyllningar ska inte vara något problem och på ett eller annat sätt kan man säkert ersätta hörntanden och finns behov även kindtanden.