Fistel

Fråga:

Hej,
För några dagar sedan konstaterade min tandläkare att jag har en fistel ovanför framtänderna i överkäken. Efter undersökningen där tandläkaren ”rotat” lite med fisteln känns det nu som att den håller på att läka ut.
Kan det vara så att tandläkaren petade hål på fisteln och att jag lyckats klämma ut ”det onda” så att fisteln kommer att försvinna.
Jag är remitterad till tandkirurg men vill naturligtvis inte att man börjar skära i tandköttet om det inte behövs.

Svar:

Hej!

Det är ett tillfälligt lugn. En fistel är en gång skapad av en infektion på t ex en rotspets för att bli av med var som bildats i området. Din tand är sannolikt rotfylld sedan tidigare men bakterier kan  sätta fart på infektion igen och om det går snabbt får man en akut svullnad och värk. Går det långsamt så kan kroppen hinna skapa en fistelgång och tömma ut var.

Infektionen försvinner inte utan fisteln kommer att öppna och tömma igen när nytt var bildats om inte infektionen runt rotspetsen tas bort via ett kirurgisk ingrepp. Inga kirurgiska ingrepp görs i onödan utan med en diagnos som motiverar ingreppet. Hoppas det håller sig lugnt tills du får tid hos kirurgen.