Fick inflammation i rot

Fråga:

Var hos min tandläkare för x antal års sedan då han dog ut en visdomstand. Fick i helgen varböld där tanden skulle suttit. Kom till tandläkaren i måndags där det visade sig att rötterna var kvar och hade blivit inflammerade. Han opererade bort bygger rötterna och sade att det var mycket var och inflammerat. En timma efter jag kom hem fick jag kraftig frossa och sedan feber. Jag ringde sjukvårdsupplysningen som skickade en ambulans till Huddinge sjukhus och där fick jag dropp och antibiotika. Massa prover och odlingar har tagits men har inte fått svar på dom. Läkaren undrade varför jag inte fått någon antibiotika från tandläkaren osv.
Min fråga är: Är det normalt att lämna rötter kvar och skickar man inte med antibiotika när man gör ingrepp där det blöder och är var runt om?

Svar:

Hej!
Det här var inte bra. Det kan inträffa att en rot frakturerar vid tandborttagning – och detta ska patienten då informeras om och åtgärd planeras för att avlägsna rotbiten. Det du berättar låter ju som att också tandläkaren blev förvånad över att något satt kvar och orsakade problem.
Den är olämpligt att gå in med ytterligare kirurgi i ett infekterat område, som är svullet och varar och patienten ska först sättas på antibiotika
och infektionssymptomen klinga av – innan man opererar bort roten. Om du vill kan du göra en anmälan till Patientförsäkringen för bedömning av om ersättning för behandlingsskada kan påräknas.