Felbehandling av tandhygienist?

Fråga:

Idag var jag hos tandhygienisten för undersökning, och passade på att fråga om det fanns något hon eller jag kunde göra åt en långlivad missfärgning på en av mina framtänder. Jag menade alltså något i stil med om jag kunde borsta annorlunda eller om hon kunde rengöra på något sätt. Utan att säga till eller fråga börjar hon helt plötsligt borra i tanden. När jag sätter mig upp ser jag att hon borrat en stor grop i sidan av tanden där missfärgningen suttit. Får en tandhygienist verkligen göra så här, särskilt utan att rådfråga en tandläkare först? Att borra bort en synlig bit av tanden för att lösa en missfärgning känns väldigt extremt. Man kan absolut se gropen, och att tanden nu är svängd och missformad. Påpekade detta för tandhygienisten, men hon sa bara att jag skulle fråga tandläkaren jag har tid hos för en orelaterad lagning, om tre månader. Har tandhygienisten gjort fel, eller oroar jag mig i onödan? Kommer en tandläkare kunna få min tand att se normal ut igen?

Svar:

Hej!
I tandhygienistens mandat ingår ju puts av tandsten och missfärgningar – men inte med större avverkning av tandsubstans.
En inledande diagnos av missfärgningens ursprung – och därmed förväntad omfattning och djup – är ju viktig. Det kan ibland vara svårt att avgöra
men om man upptäcker under slipningen att den verkar gå djupt i tandsubstansen så får man avbryta. En missfärgning med defekt emalj kan överraska och
vara porös och ge större substansförlust än förväntat.
Svårt att uttala mig om utan en kliniskbild.
Du har ju en tid bokad hos din behandlande tandläkare och då får en riktig bedömning göras av vad som hänt och eventuell åtgärd.