Fel tand lagad

Fråga:

Hej, vilken tand motsvarar nummer 27 om man har 31 tänder?

Idag hade jag en inplanerad fyllning på tand 27 (tanden bredvid visdomstanden i vänster överkäke). Men när jag kom hem efter besöket så upptäckte jag att tandläkaren lagat både tand 27 och den friska visdomstanden.

Byter tänder nummerordning när en tand dragits ut? Jag frågar detta eftersom jag drog ut visdomstanden i ”höger” överkäke för 1 år sen, och misstänker att tandläkaren eventuellt utgått från den gamla nummerordningen då jag ännu hade visdomstanden kvar.

Svar:

Hej,

Kul fråga detta. Varje tand har ett nummer och varje käke delas upp i två delar det gör att överkäken höger sida har kvadrant 1, vänster sida överkäken kvadrant 2, vänster sida underkäken kvadrant 3 och höger sida underkäken kvadrant 4. Detta gäller vuxentänder. Till exempel höger överkäke har bakifrån räknat om man har visdomstand, tand 18 till tand 11 som är höger framtand i överkäken. Tandnumret förändras inte om du tar bort någon tand, så har du till exempel tagit bort din visdomstand höger sida – tand 18 så finns den inte kvar och du kan inte behöva betala någon åtgärd för den tanden igen, och alla andra tänder behåller sina nummer.