Fel på referenspris.

Fråga:

Hej. Jag har råkat ut för något som jag tycker är mycket märkligt. Jag hade rotfyllt två tänder 14 och 15. Efter någon månad gick den ena tanden sönder. Tandläkaren rekommenderade att jag skulle sätta stift och krona. Han rekommenderade också att jag skulle ta båda tänderna eftersom rotfyllningen i den andra tanden inte skulle hålla så länge. Jag fick kostnadsförslag på en krona resp 2 kronor. Jag beslutade att göra båda tänderna. När jag kom dit för att börja behandlingen sa han att det kommer att bli billigare eftersom han lagt in fel åtgärdskod på kostnadsförslaget, 800 istället för 801. Det var 415 kr billigare per tand enligt deras prislista. Jag tyckte det var bra. När sedan behandlingen var klar blev det dyrare, 8086 kr efter tandvårdsbidrag istället för 6706 kr. Tandläkaren hävdar då att han gett mig ett nytt kostnadsförslag, vilket jag inte fått utan han uppgav bara muntligt att det skulle bli billigare och jag var nöjd med detta. Jag har nu haft flera diskussioner med tandläkaren och hans chefer men de vidhåller att jag skall betala. När man tittar i detalj varför det blivit såhär så ser man att det beror på att tandvårdsstödet för åtgärd 800 är 5835 kr och för åtgärd 801 4535 kr, en skillnad på 1300 kr. Tandläkarens pris är 6835 kr resp 6420 kr, en skillnad på 415 kr. Jag ifrågasätter varför referenspriset går ner med 1300 kr medans tandläkarens pris bara går ned med 415 kr/tand. Tandläkaren säger då att det är referenspriset som är fel då det är ungefär samma jobb gånger 2 att göra 2 kronor som att göra 1. Om så nu är fallet så borde väl ni tandläkare protestera till försäkringskassan eller den myndighet som bestämmer referenspriserna. Vad anser Du?
Det är alltså två frågeställningar. Dels att tandläkaren gett ett pris som jag accepterar och som han sedan säger ska bli billigare och som istället blir dyrare. Och dels att tandläkarna inte anser att referenspriset skall vara så mycket lägre för åtgärd 801 istället för åtgärd 800 och då inte alls sänker sitt pris i nivå med tandvårdsstödet.
Det är för mig mycket märligt att det skall för patienten bli dyrare per tand om man gör 2 st på en gång istället för 1.
Ser fram emot din uppfattning i detta.
MVH

Svar:

Hej!

Det är svårt och ofta förvirrande att helt förstå ersättningssystemet även för ”proffs” i tandvården.

Det blir inte billigare att göra två kronor i samma område och detta är så konstruerat i försäkringen just för att ersättning inte ska vara vårddrivande, dvs att tandvård utförs av ekonomiska skäl inte av odontologiska diagnoser. I ditt fall kan den rotfyllda grannen vara på väg mot en krona och det kan vara rationellt att göra den i samband med den nödvändiga kronan på grannen, men inte av ekonomiska skäl.

”Vinsten” med att utföra två kronor i samma kvadrant är främst tid, dvs antal besök och obehag för patienten, ett besök för bedövning, preparation, avtryckstagning och ett besök för inpassning och cementering av kronorna. Prissättningen är fri och det är upp till vårdgivaren att sätta sitt pris på åtgärd 800 respektive 801. Referenspriset skiljer en hel del mellan dessa, en bedömning som TLV gjort bl a av ovan nämnda skäl.

Inför en behandling ska patienten erhålla en skriftlig kostnadsberäkning och om något ändras i planen bör en ny göras. Praxis är att en ökning avvikelse på 10-15% kan eventuellt accepteras. Du har kontaktat kliniken men inte fått gehör för din klagan. Om din vårdgivare är medlem i Privattandläkarna kan du kontakta Privattandvårdsupplysningen 08-555 44 655 för information om klagomålshanteringen.