Fått öppet bett

Fråga:

Jag sökte vård för 2 år sedan då jag pressade tänderna så hårt att en bit av en tand kom lös. Väntetiden för att få bettskena var då 6 månader så jag köpte en tillfällig från Apoteket då jag inte hade råd att gå privat.
Allt såg bra ut och min tandläkare slipade lite i skenan så att den skulle passa bättre. Någon månad senare fick jag plötsligt inte ihop framtänderna längre, endast tänderna längst bak har kontakt. Fick veta att skenan inte täckt de tänderna och att de ”sökt kontakt” och kommit längre ut. Finns det möjlighet att de rättas till av sig själva? Varit utan skena i en månad nu.
Efter att jag fick öppet bett har mina framtänder i över- och underkäken endast haft kontakt på natten då jag sovit med skena, då har jag tuggat på framtänderna så mycket jag bara orkat.( Säkert för att jag dagtid inte fått ihop dem. ) fick hemsk smärta i framtänderna i nedre käken och slutade med skenan för en månad sedan. Hur länge kan smärtan hålla i sig? Hittade inget fel på tänderna på senaste kontrollen för en månad sedan, men det gör fortfarande ont. Som att det bränner till med jämna mellanrum.

Svar:

Käksystemet är en komplicerad och känslig samverkan mellan tänder, muskler och käkleder – även nacke spelar in. Att köpa en "bettskena " på Apoteket kan eventuellt fungera för en lindrig bitare/gnisslare – men om patienten är storgnisslare – och beroende på betttyp/tandstatus mm – kan den ställa till problem. De "bettskenor" som man själv ska uforma blir ett mellanlägg mellan tandytorna – men ingen fungerande bettskena.
Du bör omgående sluta att använda den och söka en tandläkare med kunskap om detta område "bettsyiologi" – som kan kolla om ditt bett återgår till normalläge.
Om inte så är du – som storgnisslare – i ett sämre bettläge då ett öppet bett ökar belastningen på tänder och käkleder – än ett
bett med framtänder som avlastar.