Extrem smärta vid fyllning

Fråga:

Hej, jag tappade min fyllning. Ingen smärta, men jag kände att ytan var lite taggig så jag ringde tandläkaren. Jag hade som sagt inga känningar alls och kunde tugga som vanligt. För att få ny lagning så borrade man rent. Helt ok, ont men normalt. Dock händer detta: under fyllningsprocessen så stönar jag av smärta, en extrem smärta – oxå pga att tandläkare inte slutar utan har fixerat fyllningsattemptet lång stund. Ingen frågar mig heller om hur det är, så jag antar att det är ovanligt med smärta under fyllnad? Hur som helst så kan jag inte använda tanden nu. De öppnade upp litet, men inte allt, och la på mer plast. Jag skulle vänta 1 vecka för att se om det blev bättre, men nej. Jag kan inte ens tugga spenat. Vad hände med mig? Vem fixar mig?

Svar:

Det ska inte göra ont att göra en fyllning så som du beskriver.
Den akuta, intensiva smärta som uppstod skulle kunna bero på att kommunikation uppstod till pulpan. Kanske var fyllningen djup och väggen tunn och höll inte för fyllningsprocessen. Man måste ta bort fyllningen och kolla.
Ser det ok ut kan man testa att lägga en fyllning med IRM -ett temporärt cement som brukar lugna ner. Om man däremot konstaterar en öppning till pulpan behöver tanden rotbehandlas och den irriterade pulpan tas bort.