Extrem muntorrhet

Fråga:

Hej!
Jag blir pga medicinering med antidepressiv medicin väldigt torr i munnen. Känns som jag jämt har dålig andedräkt och lider något fruktansvärt av det.. Sugtabletter, sprayer och munskölj som ska öka salivproduktionen fungerar inte. Sugtabletterna funkar bara direkt när jag ätit dom men blir torr direkt. Tungan sitter som klistrad mot gommen och jag har svårt att svälja. Har nästan konstant en beläggning på tungan med, kan det vara svamp?
Har en plastbettskena nattetid efter tandreglering med som jag tycker gör allt ännu värre och den måste jag ju ha resten av livet. Har tänkt att jag kanske måste sluta med medicinen men det går bara inte..
Borstar tänderna minst 2 ggr om dagen, använder tandtråd, soft picks, tungskrapa och munskölj. Har även sen jag var liten haft väldigt dåliga tänder även fast jag alltid varit supernoga med tandborstningen, är därför rädd för att mina tänder ta ska skada av det här. Vet inte vad mer jag ska göra, blir tokig snart!

Tack på förhand.

Svar:

Det är ju besvärligt med denna biverkan av en för dig nödvändig medicin. Du är uppmärksam på problemet och har en god munhygien. Floursköljning är bra tillägg morgon och kväll – men använd inga andra munsköljningar – de kan ibland förvärra situationen. Ta kontakt med en bra tandhygienist som du kan se 3-4 ggr /år och hålla uppsikt över munstatus. Tungbeläggningarna kan vara svampinfektioner och ska eventuellt behandlas. Man kan tex pensla tungan/skölja med bikarbonatlösning – som man behandlar barn med "torsk". Tala med hygienisten om du kan få bättre ekonomiskt stöd från Landstinget pga din salivtorka.