Ersättningsresorption

Fråga:

Hej! Har haft pågående intern resorption i en kindtand i överkäken sen mellanstadiet då en annan kindtand opererades ut, rötterna i tänderna växte då i varandra. Hålet i den kvarvarande tanden förbenades sakta men säkert. Man berättade för mig att den kvarvarande tanden kommer att gå förlorad förr eller senare.
Har inte haft mer än enstaka problem på alla år, men är nu 48 och har haft problem de senaste två åren med mer eller mindre molvärk samt inflammation. Genomfört skiktröntgen och specialisten bedömde prognosen för tanden dålig. Tanden levde fortfarande men han rekommenderade utdragning för att inte förstöra käkbenet för mycket för möjligt framtida implantat.
Har nu dragit ut tanden och det blev jobbigt pga ankylosen. Vet att tandläkaren som drog ut tanden hellre hade testat nån variant där man öppnar roten och rengör, på något sätt tar bort nerven. Förstår inte vad det innebär då det är sagt att det inte går att rotfylla, men när jag nämnde detta för specialisten tyckte han inte om idén. Han menar det är en temporär lösning som det inte finns någon forskning på om det håller. Han sa att han personligen hade dragit ut, men att det är min tolerans för molvärken som avgör.

Nu grämer jag mig mycket över att kanske ha dragit ut en tand i onödan. Jag har ff ont 6 dagar efter operationen/utdragningen. Hade du rekommenderat att behålla tanden?

Efter utdragningen blödde det lite och tandläkaren lade in en tuss och sydde som ersättning för blodkoageln. Hon såg dock att tussen blodfylldes.

På fjärde dagen släppte ett stygn, och nu på dag sex vågade jag skölja munnen lite. Har smakat lik i munnen sen dag 2. När jag sköljde kom det ut beige/grå klumpar. Blev såklart orolig att jag sköljt bort ”koageln” som ska skydda mot dry socket. Dock har den hemska smaken i munnen försvunnit, men andra sidan värker det fortfarande in hålet och tänderna runt om. Ska ”koageln” sitta längre än 5 dagar för att läkning ska kunna ske?

Är det vanligt med värk i tänder runt om samt i nederkäken efter en så pass jobbig tandutdragning. Hur länge?

Nu har jag endast två kindtänder kvar i ovankäken, en på var sida om oerationshålet (dragit ut övriga i samband med tandreglering och liten mun). Bör jag sätta implantat för att skydda käkbenet för att förtvina och att tänder runt om faller in? Kan behövas benersättning för att det ska gå, enligt tandläkaren.

Har dock läst mycket om komplikationer med implantat; periimplantat. Är det vanligt om man är noga med tandhygienen?

När jag läser om allt som kan hända med implantat får jag ångest över att jag kanske borde ha behållit tanden med resorption. Det var ju trots allt lätt molvärk som mest kändes vid vila och när jag tuggade.

Svar:

Hej,

Om du tidigare hade molvärk och infektion, är tandborttagning att rekommendera för en god munhälsa. Värk efter tandborttagning/tandoperation är vanligt många gånger upp till två veckor efter ingreppet. Är stygnen resorberbara försvinner de redan efter någon dag efter operationen. Viktigt är att hålla rent, borsta tänderna noga och rengör gärna såret genom att badda med tops och en klorhexidinlösning alternativt ljummet vatten. Läkningen tar cirka en vecka och under den tiden kan det både lukta och smaka illa samt ”lossna” delar från såret. Räcker inte Ibumetin och Paracetamol som smärtlindrande får du kontakta tandläkaren för hjälp.

Om benersättning behövs eller inte avgör tandläkaren som ska sätta eventuella implantat. Har man risk för tandlossning finns en ökad risk för periimplantit, i ditt fall verkar dina tänder sitta bra med tanke på prognosen på nu borttagen tand som satts redan i ung ålder.