Ersätta rotfylldtand

Fråga:

Hej!
När jag var 3 år slog jag mig rejält på min framtand. Några år senare upptäcktes det att tanden var död och rotfyllning gjordes, var ca 11 år då. Under dessa år har tanden varit bra men det senaste året har det blivit sämre. Jag upplever att tanden är lös, något jag känner när jag tagit tandtråd och genom att trycka läppen mot tanden känner jag att den rör sig lite. Även sett små ”sprickor” på tanden, något man känner lite när man drar nageln mot den. Jag upplever även stort problem med att äta en del saker, då jag ej får bita med framtanden. Har även en konstig känsla i tanden, det spänner, bultar och känns konstigt på något vis. Svider vid området. (Ingen inflammation konstaterad)
Min tandläkare kollade på tanden för några veckor sedan men ville inte göra något åt det ännu. Hon förklarade att jag någon gång kommer behöva göra tandinplantat och berättade priset för detta. Hon ville att jag skulle vänta tills den går av, vilket kan ske imorgon eller om 5 år. Nu är jag 21 (22 i år) och undrar varför jag inte kan få hjälp och ersätta med tandinplantat redan nu? Det blir en extremt stor kostnad för mig för att ”bara vänta på att det ska ske” (efter 23 år) , varför inte göra något åt det nu när man vet att det kommer behövas göra? Har sån grov ångest och problem med denna tand så kan inte förstå.. Något man tänker på såfort man äter eller rör vid den.

Svar:

Hej!

Jag tycker att du ska be om en remiss till en specialist inom barntandvård eller protetik för att få bästa hjälp. Beroende på var i Sverige du bor kan specialisterna ha olika lång väntetid, men du bör få hjälp relativt snart då det är vad jag förstår en framtand, troligtvis i överkäken som du skadat. I fall du var försäkrad som liten om dina föräldrar anmälde olyckan till något försäkringsbolag kan du vanligtvis få hjälp ekonomiskt även när du gått ur den kostnadsfria barn och ungdomstandvården.