Erosion och uppbyggnad

Fråga:

Hej! Jag har redan en kostnad på min kommande åtgärd som jag gärna vill ha en åsikt om. Är orolig att det blir mer komplicerat och dyrt än vad det behöver. Ändå vill jag att det är bästa möjliga och hållbara lösning, i så fall är det såklart värt summan (ca 6200 kr när man tagit bort runt 800-900 kr som tandförsäkringen täcker).

En större lagning har lossnat (på tanden innanför visdomstanden på höger sida av underkäken) och detta behöver lagas, genom keramik. Jag har lite erosionsskador på tanden bredvid och min tandläkare vill skydda m h a plast. Men då blir det ojämnt och därför måste hon lägga två plastgrejer till på andra sidan. Sedan sa hon att resterande tänder kommer kroppen att justera själv på något fiffigt sätt genom att tänderna vill möta tänder och därför växer ut så att de möts.
1. Är detta vad man brukar göra, eller finns det andra lösningar som är lika bra? (I övrigt har jag fina tänder, det är som sagt dessa erosionsskador som är lite besvärliga.)
2. Kan detta orsaka andra problem? D v s med käken genom ett annorlunda bett eller att det blir oestetiskt, sådana där ”långa tänder” som äldre brukar få genom tillbakadraget tandkött eller liknande? Jag är 33 år, så det vore lite tråkigt att få det redan nu.

Svar:

När lagningarna blir stora behöver man satsa på en uppbyggnad och då blir det porslin som håller långsiktigt.
Att höja bettet på detta sätt är inte en säker väg tycker jag . Man kan inte förutsäga om / hur mycket tänderna kommer att röra sig i önskad riktning.
Man behöver utreda dina erosionsskador och titta på hela bettet .
Att sätta in en porslinskrona – i rätt höjd och form – kan leda till att du börjar pressa och gnissla för att jämna ut bettet – som du upplever inte är helt jämnt.
Har man tur så är du ingen gnisslare/pressare och då kanske tänderna kan röra sig som önskat – men jag är skeptisk. Bättre då att kanske göra en mer omfattande insats nu.
Har du problem med slitage och erosioner så ta en funderare – och ta eventuellt en second opinion från annan tandläkare.