Endast rötterna kvar

Fråga:

Hej. Mina tänder ”ruttnar” sönder och på 4 ställen är tänderna helt borta, men rötterna är kvar, jag har gått så nu i över 1.5-2 år.
Sköter min munhygien förutom att jag har extrem tandläkarskräck och minns inte hur många år sen jag va inne senast, nu har det spridit sig till ytligare en tand bredvid, jag känner stor urgröpning på baksidan och har väldigt ont vid beröring av tanden, och även i tandhålorna där tänderna tidigare suttit.

Värken kommer och går, brukar kunna lugna nerverna med bedövningssalva, men denna gången är den väldigt intensiv, och inte gett sig, är inne på Min 7e dag, och har knappt fått i mig någon mat.
Jag vet inte vart jag ska vända mig, eller vad problemena jag har ens heter.
Jag tror inte jag har feber, mår mest illa av att jag ätit dåligt och all treo och bedövningssalva jag svalt. Hade ont vid örat de första 3-4 dagarna, nu är smärtan mer centrerad och pulserar. Kommer stunder då det gör så ont så jag inte vet vart ja ska ta vägen, och därimellan lugnar det sig lite.
Jag äter tramadol och lyrika dagligen, gjort i 12 år, vet inte om tramadolen dövar lite av smärtan egentlige. Men varken Alvedon, tramadol eller något jag provat har fungerat.
Jag förstår att jag nu måste söka vård, men vet inte vart jag ska börja ens.
Vore väldigt tacksam för svar och rådgivning.
Mvh

Svar:

Hej,

Så bra att du nu vill ta tag i detta. Varianterna som finns är att du söker akut för att enbart få hjälp med ett problem i taget eller att du söker upp en tandläkarmottagning för tandvårdsrädda där de hjälper dig med hela problematiken. Jag rekommenderar det senaste, och de är vana med att se bett som raserat under längre tid då de allra flesta med tandvårdsrädsla/fobi undviker tandläkarbesök in i det längsta. Gör en undersökning, berätta om dina problem och vad du vill ha hjälp med. Du får då ett kostnadsförslag som du får ta ställning till och kanske alternativ beroende på vad du har möjlighet att betala. Vore så bra om du blir av med smärtan för att underlätta din vardag och för att födointagen blir betydligt bättre då.