En flickas mun

Fråga:

God kväll. Jag har en fundering gällande en flickas mun som jag har fått se. Hon är två och ett halvt år, och har alltså mjölktänder. Dom två framtänderna på övre raden är svartgråa pga ett eller två fall. En tand på vardera sida om dessa, har blivit avslagna på mitten. Man vet att flickan har ramlat två gånger och slagit i munnen i hårt underlag, så man har dragit slutsatsen att det tydligen drabbade två tänder båda gångerna. Hon har inte fått ngn behandling för detta då hon inte verkar ha fått några komplikationer som följd såsom smärta. Tänderna ser ju dock hemska ut.. det är nog ungefär ett år sedan nu åtminstone det första fallet ska ha skett.
Men nu, efter att ha kunnat studera lite närmare, så har jag upptäckt att mellan hennes framtänder, i en glugg på ca 3mm, så sitter fliken till överläppen fast (!). Jag har aldrig sett detta förut, ej på annat barn/vuxen heller. Fliken går verkligen rakt ner, över tandköttet, ner mellan tänderna i själva gluggen. Man behöver inte lyfta läppen mkt alls för att se detta.
Jag undrar om detta möjligtvis inte behöver vara ngt problem? Kan det ha varit såhär hela tiden, eller kan det ha uppstått med tiden, pga att hennes skadade tänder vart efter har blivit sämre? Alltså, är detta i sig ngt att bli orolig över?

Hon vill f.ö inte ta tuggor av t. ex morotsstavar med framtänderna, då använder hon kindtänderna. Men när man trycker, känner och vickar lite på tänderna och frågar om hon har ont säger hon nej.

Jag bör väl också tillägga att tandborstning inte har varit det mest prioriterade. Hon äter dock endast naturlig och ekologisk mat utan några som helst tillsatser. Absolut inget godis, ingen läsk, chips, glass.. inget sådant skräp. Det är väl också därför borstningen har slarvats med, man har tänkt att det inte är lika nödvändigt iom detta faktum. Men, hon äter en hel del torkad frukt. Mer än tio st om dagen, såsom dadlar, aprikoser och fikon.

Vad är dina åsikter kring detta?
Tacksam för svar, mvh

Svar:

De missfärgade framtänderna har orsakats av slag/fall som orsakat en blödning i pulpan i tanden. .Precis som alla blåmärken så mörknar de med tiden och detta lyser igenom tandsubstansen. Eftersom hon även slagit i /av de mindre framtänderna finns anledning att undra över hur de permanenta anlagen – som ju ligger precis intill mjölktändernas rötter – har klarat sig. Det vet man inte förrän de kommer fram och kan inspekteras i munhålan.
Bra att hon inte verkar ha ont men jag tycker att man ska kolla upp detta vid treårskontrollen som hon blir kallad till. Torkad frukt – är det klibbigaste och sötaste man kan utsätta tänderna för- värre än de flesta godis sorter. Att inte borsta tänderna efter sådana intag är en klar kariesrisk. Den täta frekvensen är helt bort-i-tok – att stoppa så söta och väldigt klibbiga saker i munnen minst tio gånger per dag ger lite rysningar…
Kariesrisken är beroende av vad men också hur ofta tänderna utsätts för det söta. Tre mål mat om dagen och för små barn två mellanmål är ok – men inget småätande emellan. Tandborstning bör introduceras tidigt och får dimensioneras efter risk/intag dvs inget sött – ingen tandborstning
– sött och klibbigt : minst två gånger /dag + fluor. Det du ser mellan framtänderna är ett läppband ”frenulum mediale ” – som är ett senstråk från muskulaturen kring munnen och det är helt normalt att det syns extra tydligt på ett lite barn.