Eftersom du kallar detta ”tanden näst längst in ” så tolkar jag det som att du saknar nr 7. Då blir ditt bett reducerat – om du har 6-or /saknar 5-or (där mjölktanden nu tagits bort). Du oroar dig för att du ska gnissla sönder implantatkronorna – om du vet med dig att du gnisslar finns större skäl att skapa så bra bett som möjligt utan tandluckor – som kan göra att tänderna rör sig i oönskad riktning. I samband med implantatplaneringen för man titta över hela bettet och kanske också göra en bettskena. Diskutera med din behandlande tandläkare !

Fråga:

Hej,
Jag har bytt ut majoriteten av mina tänder i över och underkäke pga erosionsskador. Jag har sedan dess varit rädd att tugga hårda saker, men nu har jag kommit på att jag istället tuggar väldigt mycket (sockerfritt) tuggummi och blir rädd att jag börjat slita ut de nya tandkronorna.
Kan tuggummituggande orsaka utslitning av kronor?

Svar:

Tuggummit sliter inte på porslinet – men det är inte bra att tugga så mycket på ” tomgång”. Käkleder och muskler får jobba för mycket och kan höra av sig på grund av överansträngning.
Tuggande signalerar till magen att mat är på gång och då ökar produktionen av saltsyra i magsäcken. Irritation kan uppstå och det är onödigt.
Alltså – minska antalet tuggummin.