Efter operation av anl.att min krona lossnade

Fråga:

Jag gjorde operationen den 25/6-20. Tandläkaren sa att jag hade en stor infektion i tandköttet, konstigt tyckte jag har inte haft några symtomer med svullnad eller värk. Hade jätte ont efter i flera veckor, ringde flera gånger och påpekade att jag hade ont och var svullen tyckte att jag skulle avvakta, nästa gång jag ringde hade dom semester så jag skulle höra av mig igen. När jag sen hörde av mig och fick en tid, visade sig att en tandflisa kommit upp, han tog bort den och gjorde en röntgen och allt såg bra ut. Fick betala 500:- jag protesterade och tyckte det skulle ingå i operationen eftersom det aldrig slutade värka och inte kändes bra. Sen gick det ca 10 dagar så kände jag en ny flisa och har huvudvärk och ont i mun. Ringer får ny tid och talar om att jag fått ny flisa, han kollar säger att det finns ingen flisa, jag sa jag känner den med tungan, får till svar, att med tungan kan man känna allt. Då säger han att det kommer lite var han han klämmer och att såret inte läkt ihop ordentligt, fast han tog röntgen gången innan och allt såg bra ut. Så nu äter jag Flagyl och Kåvepenin fick bet ytterligare 278:- röntgen kunde han bjuda på, jag sa att jag kan inte hålla på och betala jag anser han gjort fel. Ska dit igen på torsdag 10/9 och kolla hur det ser ut jag känner fortfarande flisan som han påstår inte finns den sitter precis där han säger att det inte läkt. Är det inte ok på torsdag säger han jag måste göra om operationen, ska jag betala för en ny operation och alla efterbesök med problem. Undrar om du hinner svara mig på onsdag innan jag ska dit på torsdag.

 

Svar:

Hej!

Det var ju en besvärlig och utdragen historia. Benbitar kan stötas av från käkbenet och då oftast efter en kanske besvärlig tandborttagning då microfrakturer uppstått i omgivande ben. Du anger inte att någon tand tagits bort och då är bildningen av sekvestrar/benflisor lite mer oförklarlig men möjligen orsakad av infektionen. Värk och svullnad är orsakat av infektion och nu får du behandling med antibiotika mot detta.

I bestämmelserna från TLV om vad som ska ingå i respektive åtgärd anges avseende 401-407:

– samtliga åtgärder i samband med ingreppet

– kontroll och efterbehandling/sututtagning

– handläggning av eventuella efterbesvär i upp till 14 dagar efter behandlingstillfället samt i förekommande fall kontrollröntgen

Fullständigt korrekt behandling ger inte alltid önskat resultat och det individuella svaret på insatt behandling kan variera och inte alltid förutses och vid just infektionsbehandling är det speciellt svårt. Om ytterligare komplikationer uppstår som i ditt fall så är det sannolikt att betrakta som ”tillkommande behandling” och debiteras på lämpligt sätt. Be din behandlande tandläkare informera om ursprungligt problem, diagnos, vad som utförts samt vad som nu ska göras samt prognosen för dessa insatta åtgärder.