Dry sucket

Fråga:

Hej, jag drog ut en tand i tisdags förra veckan. Det var en kindtand, som spruckit og därför blivit en infektion under tanden.
Efter 2 dagar fick jag en förförlig smärta og det visar sig att det inte har läkt utan är helt öppet ner till käkbenet.
Jag fick rensat hålet och lagt i bandage fredag, söndag tisdag, idag och skall tillbaka imorgon.
Men ingenting händer! Det börjar inte läka.
Tandläkaren säger att jag har dåligt immunförsvar och dåligt blod, men gjorde ett komplett blodprov för några veckor sedan och alla blodvärden var bra. Jag undrar vad jag ska göra? Byta tandläkare? Jag är på Cypern, men har intrycket att de har bra tandvård på privatklinikerna.
Vad händer om det aldrig börjar läka och är det någonting jag själv kan göra? Smärtan är ganska hög och går på stärka tabletter.
Tacksam för svar!

Svar:

Du har drabbats av en komplikation som kallas Dry Socket och innebär att den blodkoagel som ska bildas i hålet efter tanden och vara skyddande och bli läkningsvävnad inte finns på plats. Benet blir då blottat – därav värken – och infektioner uppstår lätt. Kanske var du för flitig med rengöring av hålet – eller är rökare – eller bara haft otur.

En koagulationsrubbning skulle ha visat sig med blödning under lång tid ur hålet.

Sök tandläkare ! Det går inte över av sig själv.
Behandlingen kräver ofta antibiotika men först lokalbehandling endera åstadkomma en ny blödning och koagel – lägga en tamponad –
eller åstadkomma blödning och sy över slemhinnan.