dra visdomstand vid 57

Fråga:

Hej, jag har bara en enda visdomstand och har inte haft problem med den förrän nu. Tror att jag fått en spricka som lett till inflammation. Tandläkaren såg inget vare sig på tanden eller röntgen, men jag har inte kunnat tugga på tanden på en månad och nu blöder det även vid tandtrådning. Svag molvärk i över och underkäke men annars bara vid tuggning (jkan inte använda tänderna på den sidan nu). Jag fick ingen ny tid förrän om 4 veckor – hur farligt är det att vänta? Behöver väl dra ut den? Jag vill ju inte rotfylla en visdomstand.
Jag är verkligen jätterädd! Både för att dra tanden och för komplikationer(pga ålder och pga oro för tex sepsis. Haft det 2 gånger varav en riktigt allvarligt). Kan jag vara lugn med att inflammationen inte sprider sig medan jag väntar? Jag kan leva och jobba som vanligt förutom att jag äter försiktigt och håller så rent jag kan.

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att du har ont. Rotfylla en visdomstand skulle jag aldrig göra eller rekommendera mer än om du saknar väldigt många tänder och att man skulle behöva den tanden som stödtand. Att gå med en infektion en längre tid är aldrig bra. Håll rent och kontakta tandläkaren för akutbehandling om du blir svullen eller är allmänpåverkad så som feber.