Dra ut tand

Fråga:

Behöver dra ut en tand. Har tyvärr tandvårdsskräck framförallt just med smärta ich att lita på att bedövning tar. Tycker ofta att det inta är tillräckligt bedövat. Är nu jätteorolig för att det ska göra ont när tanden dras ut Tanden är delvis död men inflammation och spricka gör att den inte bedöms som möjlig att rotfylla. De verkar inte kunna ge lugnande innan och hag är oxå rädd för smärtan efteråt. Vill dock få bort tanden så fort som möjligt då jag bara blir mer rädd av detta väntande. Har dragit ut visdomstand för många år sedan Är oxå orolig för att det ska bli infekterat nu under långhelg. Kan man få utskrivet antibiotika men inte hämta ut om det inte behövs? Eller räcker det med att ringa jourtandläkare om smärtan ökar så kan de skriva ut elektroniskt? Vill inte äta i onödan men vill inte vänta hela helgen med extra smärta pga ev infektion. Tycker jag jämnt har otur och får sånt när det är helger…
Vilka vanliga smärtstillande, som fungerar, kan jag ta efter att bedövning släppt? Blir knepigt då tandläkare bett mig ta ipren innan besöket då jag har låg smärttröskel. Kommer det att hjälpa även efter bedövningen släppt?

Svar:

Din tandläkare ska hjälpa dig igenom detta. Först: bra att du talat om hur du känner. Jag tycker att din situation talar för att du är hjälpt av ett lugnande medel kvällen före och på morgonen inför ingreppet. Man kan förskriva – eller enklast: lämna ut till dig 2 lämpliga tabletter. Du kan även ta en Ipren och en Alvedon före behandlingen – och sedan fortsätta med dem ca var 6:e timme de första tre dygnen – utan uppehåll för att känna efter.
Det är lättare att hindra smärtan från att uppstå – än att trycka tillbaka när den brutit ut. Det finns bra bedövningsmedel och metoder idag så det kommer att gå bra. Man kan bedöva för smärtan – men inte för upplevelsen av tryck, spänning och knakande.
Med bra munsköljning – Corsodyl eller Hexadent – morgon och kväll så behöver ingen infektion uppstå. Vi förskriver mycket sällan antibiotika i förebyggande syfte och om det blir infekterat så är lokalbehandling nr 1 – dvs urspolning och rengöring.
Kontakta din tandläkare innan den bokade tiden !