Dra ut rofylld tand

Fråga:

Fick för ca 30 år sedan gjort rotfyllningar av tre kindtänder i underkäken. Den ena har en guldpelare under kronan och en har en titanskuv under lagningen. Nu vill jag att tanden med guldpelare dras ut, men tandläkare säger att det inte går utan att det medför stora problem. Jag gjorde lapptest för en del år sedan som visade allergisk reaktion på guld. Detta är en anledning till att jag vill få bort pelare och krona. Helst skulle jag önska att samtliga rotfylla tänder med kronor togs bort. Detta efter att jag läst om hur bakterier ofta frodas i rotfylla tänder och som kan ge sjukdomar, bl a cancer. Har psoriasisartrit och är opererad för bröstcancer. Nu tror säkert majoriteten av tandläkare att detta inte beror på tandlagningsmaterial och det kanske inte är så, men om jag vill få dessa tänder utdragna, varför är då tandläkaren inte villig att göra detta?

Svar:

Hej!

Jag förstår din spontana tanke och önskan att ta bort tanden.

För att extrahera en tand måste en patologi konstaterats och diagnosen motivera behandlingen.

Tyvärr är sambandet och därmed diagnosen inte solklar.

Vad gäller stiftet så är det inbäddat i roten och inte i kontakt med ben, slemhinna, blodomloppet eller saliv.

Det kan vara lämpligt att utreda ingående material i kronorna som i munhålan har kontakt med saliv, kemiska ämnen via födointaget och saliv mm. Teoretiskt  kanske metalljoner kan frigöras. Vanligaste symptomen på överkänslighet för ett material/ämne är en lokal reaktion dvs i slemhinnan/tungan i anslutning till tex en krona eller fyllning.

Vad gäller samband med mun/tänder och systemsjukdomar har man funnit att god munhälsa dvs frånvaro av sjukdom som karies, rotspetsinfektioner och tandlossning är viktig för den totala hälsan. Man har konstaterat att munbakterier som vid tandlossningssjukdom funnits i de plack i kärlväggen, som anses vara grogrund för en blodpropp. Samband med ledsjukdom cancer eller annat är ej klarlagt.

I din situation är det viktigt att du känner dig lyssnad på och grundligt utredd och får stöd och den behandling som är lämplig.

Tala med din behandlande tandläkare om remiss till lämplig klinik med bred kompetens och möjlighet till grundlig  undersökning och behandling.