Dra ut käktand

Fråga:

Hej, min sambo 51 år har inte varit hos tandläkare på snart 30 år, fick en infektion i 6-an vä uppe för några veckor sedan varpå jag släpade honom till en tandläkare en söndag EM , där blev det Kåvepenin en vecka sen skulle tanden som fö saknar krona ut i onsdags men bedövningen tog inte då det ff är svullet, ska äta Dalacin en vecka sen ska det provas igen, han är ff svullen och ska äta dalacin 2 dgr till. Min fråga är således, vad gör man om det ff inte går att bedöva & få ut tanden? Penicillin ett varv till eller remiss till sjukhus där han kan bli sövd, isåfall måste han betala narkosen själv eller ingår det i det vanliga sjuksystemet?

Svar:

Hej!
Så bra att han nu är under behandling. Det är viktigt att bli av med infektioner i munhålan. Dalacin tar bort infektionen men svullnad kan kvarstå. Om infektion faktiskt kvarstår så kan man behöva komplettera med ett annat antibiotikum tex Flagyl. Vid en pågående infektion kan det vara svårt att få fullgod smärtfrihet men nu bör det inte vara något problem.

Ett tips är att ta 2 st Alvedon ca 1 timme före planerat besök för att potentiera bedövningen. Man kan även testa olika bedövningsmedel. Vi är ju alla lite olika och svarar bättre eller sämre på olika sorter. En bra idé är att skölja med Corsodyl eller Hexadent nu inför borttagningen för att skapa bästa möjliga förutsättningar.