Dra ut halva tanden?

Fråga:

Jag har rotfyllt en kindtand i tre olika omgångar under en femårs period men infektionen vill inte försvinna. Tanden har tre rötter och åtminstone en av rötterna är fri från infektion. Jag har diskuterat mina alternativ med tandläkaren och vill helst inte göra en rotspetsoperation eller dra ut den. Han gav förslaget att dela tanden i två delar och dra ut sidan med rötterna som inte läker och att man sen fäster en liten krona på roten som är kvar. Finns det några nackdelar med den här metoden? Är det ens möjligt att genomföra det?

Svar:

Hej!
Behandlingsmöjligheterna verkar uttömda och ett förslag är nu att dela tanden .
Jag förmodar att det är en tand i underkäkens sida och då kan det gå bra att behålla den friska roten och förse den med en krona.
Fundera noga på några saker: Blir delningsytan lämplig för en kronskarv? Hur kommer du att uppleva gluggen /den saknade halvan?
Renhållning? Egentligt vinst och fördel – mot att ta bort tanden och göra en bro eller ett implantat – om du vill ha en obruten tandrad?
Före implantatens tid var detta en väg som vi ibland tog för att behålla tänder – men idag och med en historia av långvarig infektion är
det tveksamt. En långdragen lågintensiv infektion i tanden trots rotbehandling kan tala för sprickor eller tvära rotkanaler som inte kunnat nås.
Vill du absolut behålla den så testa en rotspetsoperation och avvakta resultatet.