Dra ut friska visdomständer

Fråga:

Hej!
Imorgon har jag tid hos tandläkare för att dra ut en visdomstand. Jag har precis bytt tandläkare och de tyckte att jag ska dra ut mina två visdomständer i överkäken för att jag har lite trångt i munnen men det är inget fel på någon av dem, de är raka, har växt ut som de ska och jag har aldrig haft något problem med dem.
Jag har en sådan ångest över detta då jag tycker att det känns onödigt att dra ut friska tänder så jag har varit från och till hur jag ska göra. Kanske blir det bättre för framtiden om jag drar ut dem eller kanske det inte gör någon skillnad? Jag är 27 år och har tragik ut en visdomstand för några år sedan som var inflammerad hela tiden. Så den var bara skönt att bli av med.
Jag vet inte hur jag ska tänka. De flesta i min omgivning har sagt att jag inte ska ta bort dem pga risker då de ändå är friska och jag har läst en del på nätet och nästan alla artiklar jag hittar tycker de att man inte ska röra friska visdomständer.
Hur ska jag tänka? Vad är det värsta som kan hända om jag inte drar ut mina friska visdomständer.

Svar:

Hej!
Varje behandling ska baseras på en diagnos. Det behöver kanske inte vara en sjukdomsdiagnos som pulpaiflammation, varbildning eller liknade.
Vad gäller visdomständer kan det vara svårigheter att hålla rent och med tanke på också grannes hälsa så kan det vara Indicerat att ta bort den . En annan orsak kan vara att visdomstanden stör i bettet och triggar igång gnissling / pressning Och även detta kan vara skäl att ta bort tanden . Finns inget av detta så be om en förklaring till beslutet som du får ta ställning till. Du kan alltid avstå behandling.