Dra ut el rotfylla

Fråga:

Hej
Har haft en varböld vid tandköttet på en lagad tand. Åkte till tandläkaren och dom tömde den. Konstaterade att tänderna inte var döda. Fått tillbaka bölden av & till men inge värk. Nu efter ca 1år värk igen. Nu annan tandläkare och hon öppnade lagningen och sa att värken/varet kom från den tanden. Möjligtvis att tanden framför oxå är infekterad. Antingen rotfylla tanden med tidigare hål i el dra ut den. Är i höger överkäke tanden närmast visdomstand. Jag skulle bestämma vad som ska göras. Hon sa man klarar sig utan den tanden. Och ca 80% av rotfyllningarna blir helt bra. Min fråga är hur ska jag göra dra ut den eller rotfylla?

Svar:

Hej!

Eftersom tanden har en stor lagning, längre historik av varbildning och nu värk så är prognosen mycket tveksam för att lyckas med rotbehandling och uppbyggnad av tandkronan. En sådan behandling är ju både tid och ekonomiskt krävande och en tveksam investering för den här tanden.

Din tandläkare bedömer ju även att du kan avvara tanden och ändå ha god bett och tuggfunktion så låt ta bort den och satsa på att behandla eventuella problem i tanden framför.